top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Siera un vīna saskaņošana

Nekas nav jāiemācās vai jāiekaļ no galvas, patiesībā nav arī nekādu noteikumu attiecībā uz vīnu izvēli, baudot sieru.  Mēs labprāt dalīsimies savās pārdomās, kā labāk saskaņot šīs divas baudas - šoreiz izmantojot savu pieredzi un zināšanas par sieriem.

Ja šīs rindas lasa pieredzējuši vīnu pazinēji, laipni aicināti izteikt savas domas! Mūsuprāt, tieši sadarbojoties, rodas jaunas, labas lietas, tostarp arī ideālai tuva ēdienu / dzērienu harmonija.

Trīs lietas, kas jāņem vērā, domājot par sieru un vīnu saskaņošanu

Pirmā - siera tekstūra

Jo krēmīgāks siers, jo vairāk tas izklāj mutes dobumu, daļēji bloķējot garšas kārpiņas. Baltajiem vīniem ir ‘vieglāka’ struktūra, tiem biežāk piemīt vairāk svaiga, augļaina skābuma, kas perfekti attīra mēli un aukslējas, ļaujot atbrīvoties siera garšām.

Otrā - siera aromāts

Ilgi nogatavināti, ar spēcīgu aromātu noagatvināti sieri var nomākt maiga vīna garšu. Pavisam vienkāršs likums – spēcīgi sieri prasa stipru vīnu. Sarkanie vīni ar izteiktu augļu aromātu, baltie pussaldie, kā arī stirpinātie vīni un šeriji labi saderēs ar galēji aromātiskiem sieriem.

Trešā - siera saldenums

Vairākiem puscietajiem, vidēji  nogatavinātiem sieriem piemīt saldena garša, kas var likt sausajiem vīniem garšot pārāk skābi. Tāpēc pie vidēji aromātiskiem sieriem drošāk izvēlēties pussausos vai pat saldos vīnus, nekā sausos.

Galvenais padomdevējs siera un vīna saskaņošanā ir katra paša garšas uztvere,

vien pieminēsim dažus padomus, pēc kā vadīties, lai jūsu izvēlētā kombinācija būtu perfekta.

Un... pat, izlasot visu zemāk rakstīto, pilnīgi droši varat izdarīt visu pretēji, ja ir tāds noskaņojums 

Daži padomi, ar ko sākt:

  • svaigi, jauni sieri ar izteiktu krējuma vai piena garšu, maigi un krēmīgi – vislabāk saderēs ar viegliem, nesarežģītiem augļainiem vīniem (piem., Sauvignon Blanc vai Beaujolais)

  • nobrieduši, izteikti sieri kā Podnieku, Ādažu tornis - ar jaunu, robustu sarkanvīnu (piem., Chianti)

  • ilgi izturēti, sarežģīti sieri (Līlavu, Podnieku) ar pilnīgu garšu prasa jau vecāku, tomēr arī robustu vīnu (Cabernet Sauvignon)

  • spēcīgi, aromātiski, kairinoši sieri (Baltezers, zilā pelējuma “Utt” labi sader ar jaunu, pilnasinīgu vīnu kā Merlot, vai saldu deserta vīnu

  • mīksts, nogatavināts kamambērs ar izteiktu zemes smaržu prasa pretim gaisīgu, bet piepildītas garšas dzirkstošu šampanieti.

​​

bottom of page